FILMTIP

Groepsdynamiek in 12 Angry Men

In een even eenvoudig als meeslepend scenario wordt het debat in een jury van een Amerikaanse rechtbank gevolgd. Is de jonge, zwarte verdachte schuldig aan een moord of niet? Daarover moeten 12 (witte, mannelijke) juryleden beslissen

In dit artikel

Drukkende omstandigheden

De omstandigheden liegen er niet om. Het is bloedheet, de airco is stuk en over een uur start een belangrijke sportwedstrijd. De mannen van de jury willen snel naar huis en houden een vlugge stemming. Er worden opmerkingen gemaakt als ‘dit is een uitgemaakte zaak.’ De zaak lijkt inderdaad beklonken, en dan… elf leden stemmen ‘schuldig’, en een persoon zegt dat hij niet kan stemmen: ‘I don’t know’, is zijn reden. Hij twijfelt.

Er staat wel doodstraf op het spel, dus de beslissing van de jury moet unaniem zijn. In het anderhalf uur durende gesprek dat volgt wordt het effect op, én het tactvol bespelen van de groepsdynamiek geraffineerd in beeld gebracht. Vrijwel de hele film is de camera gericht op het gesprek aan tafel. Toch verveelt de film geen moment.

Tijdens het groepsgesprek wordt langzaamaan duidelijk dat iedereen zo zijn redenen heeft om te oordelen: verre van objectief. Als op een gegeven moment een jurylid overstag gaat (stemt onschuldig, bij een nieuwe telling), is de verontwaardiging van de anderen groot. Er wordt druk uitgeoefend, maar het gesprek gaat door.

Geweldige remake

Henry Fonda heeft de hoofdrol in de zwart-wit versie uit 1957. De remake in kleur uit 1997 is minstens even spannend, met een ijzersterke cast en Jack Lemmon in de hoofdrol. De film is erg geschikt om te gebruiken bij groepstrainingen en teamontwikkeling. Na afloop kun je veel momenten terughalen waarop je prachtig ‘onder water’ kon kijken. Niet alleen een les in groepsdynamiek, ook de kracht, en de valkuilen van communicatie, waarnemen en interpreteren komen goed in beeld.

12 Angry Men (de remake uit 1997)

Aanverwante artikelen

Inchecken en uitchecken; twaalf ideeën

Feedback en de stroke economie. Prachtconcept van Claude Steiner

Samenwerken? Aandacht voor Boven én Onder tafel!

De teamcoach als reflective practitioner

Fasen van teamontwikkeling: storming met Tuckman

Geef een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welk account wil je maken?

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Aanmelden Ask me Anything

Zit je met een casus? Een lastige klus? Iets met je team of je rol als teamcoach of teamleider? Kom naar een online AmeA sessie, je mag alles vragen. Meld je aan! Het is van 10.00 tot 11.30. Kom wel op tijd, eerder weggaan kan.

Boek aanbevelen

Bestand delen

Je kunt een pdf-bestand delen op onze site. Een artikel, of iets anders moois. Stuur het ons en wij plaatsen het onder jouw naam op onze Download & Delen pagina.

Werkvorm posten

De instructie
Helder en in hele zinnen. Geen telegramstijl. Gebruik stappen of nummers. Of tussenkopjes in vet. Geef eventueel variaties of tips aan het eind. Doe géén copy-paste van een andere site of ander document!!

Account aanpassen

Minimaal 8 tekens, hoofdletter, cijfer en speciaal teken. Gebruik geen ww dat je elders gebruikt. 

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Minimaal 8 tekens, 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Gebruik geen wachtwoord dat je elders ook gebruikt.

Let op – als je geen bevestiging hebt ontvangen is het maken van je account niet gelukt. Je kunt dan niet inloggen.

Profiel maken of aanpassen

Leuk als je zichtbaar wilt zijn op de site. Ook klanten kunnen je profiel zien, maar alleen mensen die zijn ingelogd hebben zicht op je contactgegevens. 

  • JPG/JPEG/PNG
  • Zo vierkant mogelijk
  • Vooral je gezicht
  • Max 500kb

Review maken

Onze studenten – misschien jij ook – hebben veel aan de reviews op onze site. Help jij toekomstige studenten met jouw review? Het mag eventueel anoniem of onder pseudoniem. Veel dank!

complete opleiding voor teamcoaches
Meer informatie +

Kom kennismaken met ons!

Je wilt wellicht met ons samenwerken of je bij ons laten opleiden, maar nog even ‘gevoel’ krijgen bij wie wij zijn? Of je hebt gewoon een aantal vragen die je liever persoonlijk bespreekt?

Laten we (video)bellen!

We ontmoeten elkaar via telefoon, Teams of Zoom. Geheel vrijblijvend uiteraard. In principe neemt Martijn Vroemen contact met je op, maar je kunt ook kiezen voor andere Teamchangers.

Handleiding Zoom + mini-werkvormen

Stel je vraag!